Etiopialaiset juhlapyhät, osa 1: Uusi vuosi eli enkutatash

Silloin kun me juhlistamme Suomessa vuodenvaihdetta, Etiopiassa on eletty uutta vuotta jo yli kolmen kuukauden ajan. Uusi vuosi vastaanotetaan silloin, kun maa on monta kuukautta jatkuneen sadekauden jälkeen vihreimmillään, tienvarret ja pellot täynnä keltaisia kukkia, syyskuun 11.päivä. Uutena vuotena toivotetaan aurinko takaisin.

Etiopiassa noudatetaan koptilaista kalenteria, joka perustuu muinaisegyptiläiseen ajanlaskuun. Emme siis syyskuun 11.päivä siirtyneet täällä Bahir Darissa vuoteen 2015 vaan vuoteen 2007.

DSCF9055

Uusi vuosi toivotetaan Etiopiassa tervetulleeksi kokoontumalla yhteen perheen ja ystävien kanssa. Lapset kiertävät upouusissa, valkoisissa vaatteissa ovelta ovelle keräämässä karkkeja tai kolikoita – vastineeksi lahjoittaja saa kuunnella laulua tai ‘ENKUTATASH!!’-huutoja.

Enkutatash on amharan kieltä, ja se tarkoittaa jalokivilahjaa. Tarina kertoo, että kun Etiopian kuuluisa kuningatar Sheba (joskus näkee myös kirjoitusmuodon Saba) palasi kalliilta, pitkältä matkaltaan Jerusalemiin Kuningas Solomonin luokse, hänet toivotettiin tervetulleeksi uudelleentäyttämällä tämän jalokivivarastot.

DSCF9051

Aivan kuten Suomessakin, myös Etiopiassa eri juhlapyhiin kuuluvat aivan tietyt perinteiset ruuat. Uutena vuotena nautitaan doro wottia eli tulista kanasoossia injeran kanssa. Pöydät katetaan täyteen koloa eli ohra-siemen-pähkinäsekoitusta ja nougia eli paikallisesta öljykasvista tehdyistä naposteltavista. Lasit täytetään tellalla eli eräänlaisella kotikaljalla sekä tejillä eli hunajajuomalla. Molemmat ovat hyvin päihdyttäviä.

Kodeissa soi perinteinen uuden vuoden musiikki ja tunnelma on rauhallisen riemuisa. Uudenvuoden lupauksia ei tehdä, kunhan vain nautitaan siitä, että kesä on tullut takaisin.

4 thoughts on “Etiopialaiset juhlapyhät, osa 1: Uusi vuosi eli enkutatash

  1. Melkam addis amet! Onko kuvassa näkyvä virvoke erittäin kuplivaa tejiä vai erittäin hohtavaa tellaa? Tekisi niin mieli sellainen täällä närästysolueitten maissa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s