Ja Etiopian Simienvuoret kaikuivat

40 miljoonaa vuotta sitten maa jyrisi Etiopian pohjoisosassa. Sadat ja tuhannet tulivuoret purkautuivat. Laavaa kerrostui valtaviksi muodostelmiksi, yli neljän kilometrin korkuisiksi vuoriksi ja syviksi maisemaa halkoviksi kanjoneiksi. Näitä luonnon ihmeitä, Simienvuoria, kutsutaan Afrikan katoksi.

Simienvuorille suuntautuvan vaelluksemme suunnittelu on alkanut hyvissä ajoin. Matkailija ei kuitenkaan ole vuorilla yksin. Se ei ole edes mahdollista, sillä Etiopiassa vaeltaminen ei tapahdu kuten Suomessa opaskylttejä seuraten. Täällä on pakollista palkata mukaan paikallinen scout. Suurin osa palkkaa myös mukaan koulutetun oppaan.

DSCF8971

DSCF8883
DSCF8838

Päivittäinen ohjelmamme koostuu siitä, että aamulla herätään kukonlaulun aikaan (oikeastaan vuorilla korpinlaulun aikaan. Vuorilla elää korppilaji, joka voi elää yli satavuotiaaksi), syödään aamiainen ja sitten vaelletaan.

Päivän aikana kävellään keskimäärin 15-20 kilometriä. Nousut näissä korkeuksissa ovat rankkoja. Mikään helppo kohde vuoret eivät ole. Lounas syödään matkalla, ja leiriin saavutaan myöhään iltapäivällä.

Me olemme palkanneet matkallemme mukaan myös kokin. Absurdimpaa vaelluskokemusta saa hakea: kokki valmistaa meille neljän kilometrin korkeudessa neljän ruokalajin illallisia. Hänen nimensä on Mengistu. Mengistu on oppinut kokkaamaan Addis Abeban ravintoloissa ja tekee nykyään freelancerina eräkokkikeikkoja turisteille. Hän on ilmiömäinen.

DSCF8926
Kuva: Atte Penttilä
DSCF8963
Kuva: Atte Penttilä
DSCF8782
Kuva: Atte Penttilä

DSCF8829

Jos lähestymme jossakin vaiheessa vaellustamme asutusta, bongataan meidät jo kaukaa. Pian edessämme on kylän lapsia myymässä käsin punottuja koreja. Korit asetellaan kauniisti viltin päälle. Kun kävelemme ohi ostamatta koreja, ne pakataan sutjakasti pois ja elämä kylässä jatkuu.

Kävelemme ajoittain tiheän usvan lävitse. Olemme valinneet vaellusajankohdaksi elokuun viimeiset päivät, jotka ovat vuorilla sadekautta. Välillä emme näe eteemme kuin muutaman metrin. Usva nousee kanjoneista valtavaa vauhtia. Ja taas yhtäkkiä se häviää, ja näemme uljaat maisemat, pystysuorat seinämät, kunnioitettavat korkeudet.

Vuorilla on hiljaista. Hiljaisuuden rikkoo aika ajoin kaukana kiljuvat gelada-apinat tai toisilleen huutelevat ja yksikseen laulelevat karjapaimenet. Paimenet ovat kouluikäisiä lapsia.

Vuoret ovat hyvin eristäytynyt paikka. Erinomainen oppaamme Lijalem, joka itsekin on kotoisin vuorilta, kertoo lapsuudestaan näissä jylhissä maisemissa lammaspaimenena. Se oli kovaa elämää, sellaista, että jos joskus hukkasi yhdenkin lampaan, isä torui häntä sitomalla hänet kiinni puuhun ja poltti nokkosilla. Kun kohotamme kulmakarvojamme tälle tarinalle, opas nauraa: ”Rakastan isääni yli kaiken”.

DSCF8740
Kuva: Atte Penttilä

DSCF8922

DSCF8869DSCF8833DSCF8717

Ehkä Simienvuorten ainutlaatuisuus onkin osaksi siinä, että ne eivät ole vain turistinähtävyys, vaan paikka, jossa ihmisiä asuu. Elantonsa he ansaitsevat viljelyllä ja paimentamalla karjaa.

Lähivuosina kaikki nämä ihmiset kuitenkin tullaan siirtämään läheiseen Debarkin kaupunkiin. Laiduntaminen on tuhota vuorien ainutlaatuisen luonnon, eikä tätä Unescon maailmanperintökohdetta voida menettää sellaiselle.

Näin siis kertoo virallinen tarina – epävirallisen tarinan mukaan laiduntaminen elinkeinona on takapajuisen maan merkki, eikä sellaista haluta enää Etiopiassakaan tukea.

Vierailimme yhden paikallisen perheen luona ja kysyimme heidän tuntemuksiaan pakkosiirroista (oikea termi on resettlement). Vanhemman sukupolven edustajat eivät olleet lainkaan innoissaan ajatuksesta. Nuorille sen sijaan saattaa kaupungista löytyä enemmän koulutus- ja työmahdollisuuksia.

DSCF8917
Kuva: Atte Penttilä

DSCF8834

Iltaisin katselemme tulta ja kerromme vuorotellen arvoituksia. If you say my name, I seize to exist. What am I?

Yöllä pitää herätä pissalle, ja silloin näkee tähtitaivaan. On aivan hiljaista.

5 thoughts on “Ja Etiopian Simienvuoret kaikuivat

  1. Tämä oli toinen arvoitus:
    Mies jättää joka päivä työpäivänsä päätteeksi valot päälle.
    Kerran hän erehdyksissään sammuttaa ne.
    Kun hän herää aamulla, hän näkee kaikkialla kuolleita ihmisiä.
    Mikä on miehen ammatti?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s