Ota etiopialainen musiikki haltuun

Aloitetaan Mahmoud Ahmedilla. Legendaarinen laulaja-lauluntekijä on ikivihreiden klassikkojen mestari.

Tässä kappaleessa hän laulaa menetetystä rakkaudesta. Miten voisin unohtaa sinut? Anna minulle syy vihata sinua! Mutta miten voisin vihata sinua? Hiuksesi ovat kuin silkkiä. Hampaasi ovat kuin maitoa. Ja sinun silmäsi..

Myös Etiopiassa suurimmat hitit käsittelevät (saavuttamatonta) rakkautta, kaipaamista.

Hän oli ensimmäisiä etiopialaisia artisteja, jotka kiersivät maan ulkopuolella. Jo 1980-luvulla Mahmoud kiersi esiintymässä Yhdysvalloissa.

 

Jatketaan Aster Awekella. Hän on ethiosoulin itsevaltias, kuningatar, paikallinen legenda.

Lapsesta asti esiintynyt Aweke asuu tätä nykyä Yhdysvalloissa ja kiertää ahkerasti ympäri maailmaa. Huhut kertovat, että Asterin isoäiti asuu Hamusit-nimisessä kaupungissa, jonka ohi ajamme joka kerta projektialueellemme.

Pieni sininen talo, siellä asui/asuu (en ole saanut tätä selville) Aster Aweken isoäiti. Niin kuuluisa on Aster Aweke, että kaikki tietävät tuon pienen sinisen talon.

 

Sitten on Teddy Afron vuoro. Kaikkien rakastama Teddy Afro. Teddy Afro soi ohi ajavissa autoissa, kahviloissa, ravintoloissa, biisit oppii tunnistamaan tahtomattaan. Bahir Darin nuorison yleisin asuste on Teddy Afro-reppu. Teddy Afroa ei oikeastaan voi kuunnella ilman pakottavaa tarvetta jammata, tanssia.

Vuonna 2008 Teddy Afro tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankilaan hit-and-run-onnettomuudesta. Monen mielestä tämä oli järjestetty juttu, koska artisti oli levyttänyt vuoden 2005 vaalien jälkeen monta hallituskriittistä biisiä. Hän pääsi vankilasta ulos reilun vuoden jälkeen ja on nyt vuonna 2014 suosionsa huipulla.

Teddy Afro on vaan tosi cool. Voisin kuvitella tämän biisin soivan helsinkiläisellä brunssilla, ja dj:t keskustelee keskenään: Hei jäbä, oot sä kuullut tän Teddy Afron uuden?

Huomaa cool puhuttu c-osa tässä biisissä.

 

Etiopialaisesta musiikista ei voi puhua mainitsematta Mulatu Astatkea. Hän on varmasti länsimaissa kaikista tunnetuin etiopialainen artisti. Moni ihastui tämän jazz-neron musiikkiin Broken Flowers-elokuvan myötä.

Mulatu Astatken musiikki on suorastaan hypnotisoivaa, naulitsevaa.

Jos mielessäsi mietit geneeristä afrikkalaista musiikkia, saattaa ensimmäisenä mieleesi tulla iloinen, rytmikäs rumpumusiikki. Etiopialaisen musiikin juuret, ja Mulatu Astatken musiikki on siitä hyvä esimerkki, ovat yhtä paljon arabialaisessa musiikkiperinteessä kuin syvässä Afrikassakin.

 

Sitten esitellään Yehunie Belay. En voi olla laittamatta tätä biisiä mukaan, koska se on nykyisen kotikaupunkini Bahir Darin virallinen anthem. Se soi messuilla, mainoksissa, radiossa.

Videossa näette paikallista tanssia, Bahir Darin kaupunkia ja sen tunnetuimman nähtävyyden, Sinisen niilen vesiputouksen. Mielestäni tässä biisissä on myös potentiaalia uudeksi pensselisedäksi, eikö kuulostakin, että 0:37-0:39 kohdassa sanotaan ‘Vasikka suree’. Siitä vaan uutta Youtube-hittiä rakentamaan!

Biisi on mahtava.

 

Mutta missä ovat etiopialaiset girl power-tyttöbändit? Tässä yksi esimerkki sellaisesta. En ole ihan varma, onko bändin nimi todella Ethiopia’s First Girl Band. Kyllä se taitaa olla, ja onhan se informatiivinen.

Musiikkivideoon on käytetty sen verran rahaa, että tästä povataan kovaa juttua. Katsotaan miten käy.

Biisin nimi ‘Abet’ tarkoittaa ‘Joo, tässä, mitä?’. Esimerkiksi jos joku kutsuu minua ‘Laura’ niin minun kuuluu vastata: Abet!

 

Ja jos mietitte, onko olemassa etiopialaista hiphopia, niin onhan sitä. Laitan teille tämän esimerkin kuultavaksi, sillä se on mielestäni oivallinen esimerkki siitä, miten amerikkalainen (hiphop)-kulttuuri levittäytyy myös tänne Afrikan sarveen. Biisi (joka on aika 50 Cent rip off) ja video ovat molemmat aika….

no päättäkää te.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s