Cat Power

Parvovirus, leukoosi, rabies, kissan ummetus, miksi kissa ei kakkaa, kissa on apaattinen, millainen on 4-viikkoinen kissanpentu, kissan synnytys, kissan pitäminen kehitysmaissa…

Minusta on 28-vuotiaana tullut crazy cat lady ja ahkera kissagooglaaja.

Kaikki alkoi Aizosta. Aizo käveli pihallemme viime vuoden jouluaattona ja jäi hengaamaan. Hengaajasta tuli lemmikki. Lemmikki sai kolme pentua ja on jälleen raskaana.

Tarina on tuttu, jopa klisee. Moni kehitysmaissa asuvista faranjeista ihastuu jossain vaiheessa orpoihin eläimiin niin kovasti, että adoptoi itselleen sellaisen.

Myönnän, että barbaarinen suhtautuminen eläimiin on ollut minulle täällä yksi suurimmista kulttuurishokin aiheuttajista. Vaikka eläinten hyvinvointikysymykset ovat myös Suomessa usein retuperällä, en voi olla kauhistelematta tapaa, joilla muuleja ja aaseja ylikuormitetaan ja hakataan maanteillä, miten koiria kivitetään tai miten kissoja hoidetaan välinpitämättömästi.

Eristetään muuli ja hevonen tästä keskustelusta. Silloin huomaa, että etiopialaiset suhtautuvat lemmikkieläimiin kuten suomalaiset 50 tai 100 vuotta sitten. Elämä ei pyöri lemmikkieläinten ympärillä, niille ei osteta vaatteita tai Meaty Sensations-erikoisshebaa, niiden hampaita ei pestä, eikä niille missään nimessä osteta vaaleanpunaista kantokoria.

Oma lemmikkieläimiä rakastava egoni on saanut monet kolhautukset täällä. Olen ollut vakaasti sitä mieltä, että kukaan – siis ei kukaan- voi pitää Aizosta tai Aizon pennuista yhtä hyvää huolta kuin minä.

Sanoin, että yksi halvaantunut kissanpentu tarvitsee fysioterapiaa – paikalliset vitsailivat, että eiköhän viedä hierontaan tuonne luksushotelliin. Opastin, että kissanpennulla pitää sitten olla puhdasta vettä saatavilla joka päivä – vastaus oli, että joo joo, annetaan täydellistä mineraalivettä, ha ha ha! Koiran päälle ajetaan kirkkaassa päivänvalossa. Kommentti: Jäi alle oikein kunnolla, ha ha ha!

Pikku hiljaa raivo alkaa nousemaan näiden vastausten jälkeen.

Hyödyllisiä harjoituksia nämä ovat joka tapauksessa. Koska niinhän se meni, että kissanpennut muuttivat uusiin koteihinsa ja sopeutuvat niihin pikku hiljaa. Tietenkin sopeutuvat. Paikalliset eivät vain suhtaudu lemmikkieläimiin niin sentimentaalisesti. Enemminkin suhtautuminen on toteavaa. You have cats? I need a cat. Kissat tulevat koteihin rottia pyydystämään ja vastineeksi niille tarjotaan pysyvä katto pään päälle.

Yksi uusista pennun omistajista totesi minulle: No problem. No problem. Nyt kissa on jo osa perhettä. Kissa, no problem. Tiedätkö Laura, vähän niin kuin pakolaisleirit. Ensin ei huvita olla paikalla, mutta sitten sitä sopeutuu. Koska on pakko. No problem!

Kirjoittaja rakastaa kaiken maailman eläimiä, puolustaa niitä tilanteessa kuin tilanteessa eikä eläinasioissa usko vedenpitävästi kulttuurirelativismiin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s