Tällaiselta kehitysmaa näyttää

En tiedä teistä, mutta minulla on kova tarve opiskella uusia paikkoja kaikista mahdollisista lähteistä, etenkin kartoista – varsinkin, jos paikka on tuleva asuinpaikkani. Bahir Darista en pystynyt katsomaan Google Street View-kuvia, kun viime lokakuussa valmistauduin tänne lähtöön.

Tänne muuttoon liittyi minulla erilaisia pelkotiloja kuin vaikkapa Yhdysvaltoihin matkustamiseen.

Miten voin pysyä turvassa täällä? Uutisissa kun näkyy pääosin konflikteja ja vaaraa ja väkivaltaa ja tauteja. Miten säilyn hengissä? (Ihan oikeasti taisin ajatella noin).

Nykyisin ajattelen, että minulle suurin turvallisuusriski täällä on paikallinen liikenne. Olen myös jo unohtanut, mihin eriskummallisiin, arkisiin asioihin kiinnitin täällä huomiota alkuvaiheessa – siis sellaisiin, joiden perusteella Etiopia on kehitysmaa ja niin erilainen kuin Suomi.

Nykyisin ajattelen, että Bahir Dar on kuin mikä tahansa lomakohde. Leppoisa kaupunki järven rannalla. Kaupunki, jossa paistaa lähes aina aurinko.

Ei tämä ole mikään vaikea ‘kenttä’kohde. Moni muu kehitysyhteistyötehtävässä toimiva suomalainen on paljon eristäytyneemmässä ja pienemmässä maaseutukylässä. Minä asun suhteellisen hyvinvoivassa ja hyvinvarustellussa kaupungissa, vaikka työni onkin osittain maaseudulla.

Mutta miltä arki täällä näyttää?

Koska kuva kertoo joskus enemmän kuin tuhat blogia, laitan teille tässä pienen kuvapäiväkirjan siitä, millaista maisemaa katselen täällä päivittäin. Työmatkani töihin, olkaa hyvät:

DSCF7997

Tästä se lähtee. Kotikatuni, jossa on meneillään suuret myllerrykset. Kaikkialla Bahir Darissa ollaan korvaamassa soratiet mukulakiviteillä, ja sellainen projekti on meneillään myös minun kotikadullani. Jos olisitte tässä kuvaajan paikalla, näkisitte vasemmalla kioskin, josta saa kaikkea tarvittavaa (vessapaperia ,viiniä, pahoja karkkeja, puhelinkortteja), ja jossa voi nähdä vilauksen Etiopian Idolsista kiskanpitäjän televisiosta.

Tämä meidän asuinalueemme on suosittu ulkomaalaisten keskuudessa, ja heitä asuukin täällä paljon. Mutta paljon on myös etiopialaisia, ja hyvä niin.

Öisin tämä pikkutie on vähän pimeä pätkä, ja kulkukoiria voi olla kaduilla kymmeniä. Silloin saattaa hieman pelottaa. Mutta silloin näkee myös valtavan kauniin tähtitaivaan.

DSCF7998

Sitten käännytään ensimmäiselle asfaltoidulle tielle. Kuvassa näette paikalliset taksit eli bajaj-autot, joiden olemassaolo täällä Bahir Darissa on erään intialaisen bisnesmiehen neronleimaus. Näitä takseja ei ollut kaupungissa vielä 10 vuotta sitten, nyt ne ovat kaikkialla, monen paikallisen mielestä valitettavasti. Toisaalta moni on saanut tällä tavalla töitä. Bajaj-autot herättävät voimakkaita aggressioita pyöräilijässä, koska läheltä piti-tilanteita syntyy joka päivä – välillä tuntuu siltä, että bajaj-kuskien keskuudessa ei tunneta kuollutta kulmaa tai taustapeiliin katsomista. Mutta nämä ovat joka tapauksessa suosittuja menopelejä, miksi, koska ne ovat niin halpoja! Yhden tienpätkän pääsee yhdellä birralla eli noin 4 sentillä.

DSCF7999

Nyt ollaan käännytty isolle tielle. Kaukana häämöttää Bahir Darin ainoa pilvenpiirtäjä, rakenteilla oleva hotelli, jonka valmistumisajasta ei ole tietoja. Saman tien varrella sijaitsee monia ulkomaalaisten suosimia luksushotelleja. Olo on kuin missä tahansa kaupungissa.

DSCF8001

Kunnes katsoo vasemmalle ja huomaa nämä tyypit eli muulit. Tässä ne kävelevät kasuaalisti liikennevirran seassa, minding their own business.

DSCF8004

Sitten ollaan päästy urheilukentän kohdalle. Kentällä on usein pelejä ja harjoituksia menellään. Kentän laidalle ripustetaan kaikenlaisia isoja kylttejä, joissa lukee Etiopian tulevaisuuteen liittyviä suunnitelmia (yleensä ne liittyvät siihen, että Etiopia pyrkii keskituloiseksi maaksi vuoteen 2025 mennessä). Silloin, kun telineisiin ei ole kiinnitetty mitään, ne toimivat paikallisten kuntosalina. Tässä näkee usein aamuisin tyyppejä vetämässä leukoja, tosimiehet eivät käy salilla.

DSCF8005

Nyt lähestytään Bahir Darin kaupungin keskustaa eli St. George-liikenneympyrää. Täällä sijaitsee iso kirkko ja ihan kaikki muukin, mikä tekee tästä paikasta kiireisen, sähisevän ampiaispesän. Veikkaan, että kun joskus 10 vuoden päästä katson näitä kuvia, mietin, että miksi ihmeessä oikein pyöräilin tällaisessa kaaoksessa.

DSCF8007

Sinne sekaan vaan! Kypärä päässä ja käsimerkit (viittomassa suuntaa, ei muita tietenkään) käytössä, kyllä se sillä menee.

DSCF8015

Sitten ollaan jo loppusuoralla! Nyt ollaan ohitettu paikalliset virastot, postit ja pahin liikennerysä. Tässä saa yleensä mennä aika rauhassa, paitsi silloin, kun ohittaa yliopiston ja saa pari ‘Faranji!’ yms. huutoa osakseen. Joskus minibussit eli Toyota Hiacet viilettää aika läheltä.

DSCF8021

Ja siellä se jo näkyy, työpaikka! Tässä pätkällä on myöskin yksi kirkko ja usein kohtaankin aamuisin valkoisiin pukeutuneita joukkoja. Kirkkoon mentäessä laitetaan valkoista päälle, mutta valkoinen on myös hautajaisten väri. Tältä tienpätkältä löytyy myös ihania hedelmämyyjiä, kioskeja sekä tietenkin Holywood Audio Video Cener (kirjoitettu kuten kyltissä lukee).

DSCF8025

Perillä! Tässä oikealla sijaitsee meidän toimistorakennuksemme. Kylteistä näette, että emme ole yksin; muitakin toimijoita ja kansalaisjärjestöjä jakaa toimistorakennuksen kanssamme. Jos jatkaisit tästä suoraan noin 300 metriä, ylittäisit sinisen Niilen, joka lähtee tästä kohdin jatkamaan matkaansa kohti Välimerta. Jos ylittäisit joen aikaisin aamulla, näkisit joessa telmiviä virtahepoja. Ja jos jatkaisit joen jälkeen oikealle, päätyisit lopulta kukkulalle, jonne Haile Selassie aikoinaan rakensi lomapalatsin itselleen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s