Etiopialaisesta suorapuheisuudesta ja muita pikku kertomuksia

Tähän mennessä olen jo oppinut tervehtimään tuttuja ja tuntemattomia etiopialaisia oikeaoppisesti. Näillä tervehdyksillä on ihan valtava merkitys, paljon suurempi kuin ikinä suomalaisena voin aavistaa. Millaisinakohan epäkohteliaina tuppisuina meitä suomalaisia joskus pidetään näistä kulttuurieroista johtuen?

Esimerkki oikeaoppisesta tervehdyksestä työpaikalla:

– Hyvää huomenta! + kättely ja oman oikean olkapään vieminen kaverin oikealle olkapäälle
– Hyvää huomenta!
– Miten voit?
– Hyvin, miten sinä voit?
– Hyvin, onko rauha kanssasi?
– On, on, onko rauha sinun kanssasi?
– On, voiko perheesi hyvin?
– Kiitos voi tosi hyvin, entä sinun perheesi, vaimosi, voivatko he hyvin?
– Kyllä voivat, oikein hyvin.
– Onko rauha kanssasi? (intonaatio nousee jyrkästi loppua kohden tässä viimeisessä selam no-kysymyksessä, joka saattaa kuulua myös siinä vaiheessa kun keskustelu/tervehtiminen on jo päättynyt ja kaveri on jo poistunut huoneesta)
– Kyllä, kyllä on.

Toki näissäkin on eroja, ja pidemmät tervehdykset kuuluvat niille, jotka ovat erityisen läheisiä. Mutta ihan kelle tahansa uudelle sanotaan aina vähintään hyvää huomenta, hyvää iltapäivää, hyvää yötä tai selam no (onko rauha kanssasi). Eli siis vähän erilailla kuin joissain suomalaisissa työpaikoissa, joissa räntäsadeesta on hiivitty työpaikalle ja käytävällä vastaantulevalle toisen osaston työkaverille mumistaan jotain, kunnes tilanne onneksi on ohi.

Tähän mennessä olen myös tottunut etiopialaiseen suorapuheisuuteen. Suomessa olen oppinut siihen, ettei ole hyvä puhua liian suoraan tai ainakaan kysellä liian utelevasti toisen yksityiselämään liittyvistä asioista. Täällä en ole törmännyt samaan sääntöön, ja se on oikeastaan aika virkistävää.

Tässä ote yhdestä työmatkalla autossa käydystä keskustelusta.

– Laura, olet kyllä ihan hyvä amharan kielessä, mutta Atte on kirkkaasti parempi. Paljon parempi.
– Niin….
– Olet hyvä, mutta Atte on todella täydellinen. Todella täydellinen.

Toinen ote yhdestä toisesta autossa käydystä keskustelusta.

– Saanko kysyä yhden asian?
– Tottakai.
– Laura, miksi sinä et ole jo naimisissa? Ei ole mitään syytä siihen, miksi et olisi. Vai eikö perheesi pidä miehestäsi?
– Ei ole kyse mistään sellaisesta….
– Eli he pitävät miehestäsi?
– Tietysti!
– Miksi et mene naimisiin jo? Se on maailman luonnollisin asia. Vai mikä on syysi? Onko tämä sellainen juttu, että raivaat nyt itsellesi tilaa tässä elämässä, nyt on sinun aikasi?
(Soperrusta ja keskustelua itseni kanssa – mikä onkaan suurin syy tähän? Miksi edes joudun selittelemään?)
– Siskoni menee kesällä naimisiin.
– Ahaa! Nyt ymmärrän. Hahhahhah! Yksi kerrallaan. Hahahhaa!

Kolmas ote kadunvarrella käydystä keskustelusta.

– Laura, miksi sinulla ei ole lapsia?
– Koska en ole vielä saanut lapsia.
– Miksi?
– Koska en ole halunnut vielä.
– Ei ole todellakaan hyvä odottaa. Olisi ehkä hyvä tehdä niitä, täällä Etiopiassa ollessa. Paitsi sitten et olisi samassa maassa äitisi kanssa. Odota sittenkin, että äitisi on samassa maassa. Mutta ei ole hyvä odottaa.

Ja muita kertomuksia.

Eräänä päivänä tänä menneenä keväänä odottelin Bahir Darin lentokentällä Suomesta vierailulle saapuvia kansanedustajia ja toimittajia.

Kerron teille ensin vähän Bahir Darin lentokentästä. Se on pieni, matala rakennus, joka on kaikessa keskeneräisyydessään viehättävä ja yllättävän toimiva. Paikka on erittäin pelkistetty eikä huou tavanomaista lentokenttien glamouria; se on halli, joka on pakollinen välietappi matkanteossa. Tax free ei ole täällä olemassaoleva käsite eikä ole kioskeja, joista ostaa pullovettä tai muita virvokkeita. Sillä ei tosin ole väliä, koska täydet vesipullot menevät täällä turvatarkastuksesta läpi. Vessassa ei ole vessapaperia, mutta se ei yllätä, koska jo kauan sitten olen oppinut sääntö numero ykkösen Etiopiassa: pidä aina vessapaperia mukana. Aina.

Tänä erityisenä päivänä sain kuitenkin nähdä lentokentän toisesta päädystä löytyvän vip-huoneen. Vip-tila on ennemminkin halli, ei huone, jonka reunoja koristavat punaisella sametilla verhoillut sohvat ja nojatuolit. Paikalla ovat kaikki kovat jehut ja pari suomalaista. Heitämme juttua, läppää, kyselemme kuulumisia, ja kaikki ovat tosi kiireisiä, koska kiireinen pitää olla. Yes, yes, so busy. So busy.

Sitten kaikki istuvat hiljaa samettisohvilla ja selaavat kännyköillään Facebookia, so busy. Jotkut seisovat vip-huoneen ulkopuolella katsomassa auringonlaskua. Valtavan huoneen ulommaisessa nurkassa on pikkuruinen televisio, jossa pyörii BBC:n erikoisohjelma teeviljelmistä.

Muutaman aavistuksen kiusallisen tovin jälkeen kone laskeutuu ja vastaanottokomiteamme toivottaa arvokkaat vieraat tervetulleiksi Bahir Dariin, kaupunkiin, jossa hyeenat toisinaan hengaavat lentokentän kahdella kiitoradalla, ja jossa lentokentältä kaupunkiin johtavaa tietä kulkevat rinnan taksit, autot, rekat, aasit ja lehmät. Muutamat siellä täällä kasvavat akaasiapuut tuovat vaihtelua peltomaisemaan. Minun silmäni ovat tuohon maisemaan jo harmi kyllä tottuneet, mutta tiedän, mitä ensikertalainen ajattelee: Olen saapunut Afrikkaan.

DSCF5829
Kuva: Atte Penttilä

4 thoughts on “Etiopialaisesta suorapuheisuudesta ja muita pikku kertomuksia

  1. 😀 Aijai miten hauskaa.. Mitähän ne olisi mieltä, kun melkein kolmekymppinen ei ehdi ajatella lastenhankintaa, kun pitää olla aikaa tankotanssille ja renkaalle as much as possible. Tosin revenneitä takareisiä pitää välillä hoitaa.. Mutta on se kyllä varmaan kiusallista, kun asiaa pitää selitellä! Ei ne taida pitää validina selitystä, että vielä ei ole sen aika.

    1. Ha ha ha! Niinpä, ei oikein sellainen selitys, että ‘mä tässä nyt vaan haluan vähän elellä itsekseni hetken’ mene läpi! Tai ainakin aina sieltä tulee se ‘Why?!’ kysymys. Tulee mieleen tää:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s