Bahir Dar Skate!

Viikonloput Bahir Darissa. Lauantaiaamu valkenee täällä perinteisesti katukauppiaiden ‘Lvuoilvuoilvuoilvuoi’ ja ‘Gongoooooooo shamaaaaaaaaa’-huutoihin. Lvuoi-huuto kuuluu miehen suusta, joka vaihtaa vaatteita muoviastioihin. Jälkimmäinen taas myy muovikenkiä. On myös maitomyyjä; ‘woooooo-teeeeeee-tooooooooo!’.

Mitä täällä voi harrastaa? Sitä on moni kysynyt. Joinain viikonloppuina ei huvita poistua yhtään minnekään ja päivät kuluu leppoisasti lintuja katsellessa ja kirjoitellessa. Mutta kyllä täältä on muutama vakiopaikka -ja harrastus löytynyt.

Yksi suosikkipaikka on kuntosali, joka kulkee ytimekkäästi nimellä ‘The Gym’. Mahtava paikka. The gymillä on aito meininki. Pelkkii vapaapainoi eikä mitään laitteit, koska laitteista suurin osa on rikki ja niiden korjaus olisi varmaan kalliimpaa kuin koko kuntosalin vuoden liikevaihto. Salilla seurana ovat ristiin rastiin lentävät pulut, jotka rakentavat pesiä salin kattorakenteisiin, ja huonolla tuurilla voi saada pulunkakkaa niskaan. Kaikesta tästä huolimatta sali täyttää kuntoilijan vaatimukset. Ei valittamista.

Mutta nyt on löytynyt myös uusi harrastus. Sain synttärilahjaksi longboardin. Ei muuta kuin harjoittelemaan. Harjoittelua seuraa noin 20-30 hengen ihmisjoukot, minne tahansa autioon paikkaan yritämmekään mennä treenailemaan. Haparointi laudan päällä on samanlaista oman egonsa unohtamista kuin uuden kielen harjoittelu: parempi oppia nauramaan itselleen ja hyväksymään omat virheensä. Liian harvoin sitä aikuisiällä laittaa itsensä tällaisiin tilanteisiin. Saimme skeittikaveriksi paikallisen ystävän, joka taitaa olla Bahir Darin ainoa paikallinen skeittaaja. Nyt meitä on kolme.

DSCF7033

Ja tällainen on meidän lauantai-ilta. Väistelemme aaseja ja hevosia maantiellä (kuinka monessa paikassa voi muuten sanoi noin?) ja rullataan menemään. Jostain huudetaan ‘Aizosh!’ eli pysy vahvana, be strong. Hedelmäkojut ovat jo sulkeneet illan lähestyessä ja niitä korvaamaan ilmestyvät kadulle maissinpaistajat ja samosaa myyvät värikkäisiin huiveihin pukeutuneet naiset.

DSCF7036

Kadunvarsibaareissa lauantai-iltaa viettävät nuoret ja vanhat. Suosituin juoma on joko Dashen tai Giorgis, molemmat paikallisia olutmerkkejä. Aina saa myös injeraa. Kaveriporukat istuvat muovisilla värikkäillä made in China-tuoleilla, mitään muita tuoleja ei baareista löydykään. Eikä meininki lauantai-iltana poikkea paljoakaan mistään toisesta maailman kaupungista. Kaveriporukat pitämässä hauskaa, niin se menee. Tällaisina tavallisina hetkinä unohtaa, missä asuu, koska kaikkialla arki on kuitenkin aika samanlaista ja parhaimmillaan onnellista.

DSCF7038

Kotiin auringonlaskun aikaan, puoli seitsemän aikoihin. Yleensä tähän aikaa kuulee idänharmaaturakoiden maanista naurua muistuttavaa kaakatusta, ne ovat liikkeellä samaan aikaan auringonlaskun kanssa. Sitten tulee pimeä ja avautuu ihan uudenlainen maailma kuin päivällä. Siihen kuuluu sirkkojen sirkutus, kulkukoirien ulvominen, nurin päin oleva Otava ja epätodellisen lämmin yö.

DSCF7045

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s