Hei me kirjoitettiin kirja! Nälkä ja yltäkylläisyys nyt kaupoissa.

Tämä kirjoitus on pieni kertomus juuri ilmestyneestä kirjastamme. Tämä on myös kunnianosoitus kahdelle hienolle naiselle, joiden kanssa minulla on ollut ilo tehdä kirjan parissa töitä.

Syyskuussa 2011 olin työelämävalmennuksessa ulkoministeriössä. Silloin saimme idean ruokaturvaa käsittelevästä kirjasta…zzzzzzzzzzz

Ai menetin kiinnostuksenne jo alkuriveillä? Okei, yritetään vaihtoehtoista esitystapaa. Puen tämän kaksi ja puoli vuotta kestäneen prosessin japanilaisten haikujen muotoon (Eli kolmen rivin runo, jossa tavuja on riveittäin 5-7-5. Pahoittelen, jos olen laskenut tavut väärin. Äidinkielen opettajat saatte kommentoida).

Syyskuu 2011: Idea ruokaturva-aiheisesta kirjasta syntyy yksinkertaisesti siitä syystä, että sellaista ei löydy vielä markkinoilta. Toimin ulkoministeriössä Sanna-Liisan avustajana ja palloittelemme maatalouteen ja ruokaturvaan liittyviä aiheita päivittäin. Kaisa puolestaan tekee Sannan kanssa kehitysyhteistyöhankkeiden kautta yhteistyötä ja on pyöritellyt samanlaista kirjaideaa jo pitkään. Koemme, että tällaiselle perusteokselle olisi kysyntää ja tarvetta. Ennen kaikkea lukisimme sellaista itse!

Ruoka, kysyn.

Riittääköhän se vai

Käykö huonosti

 Lokakuu-joulukuu 2011: Kirjoittelemme apurahahakemuksia, luonnostelemme sisällysluetteloa ja pitchaamme idean Gaudeamukselle. Joulukuussa solmimme aiesopimuksen.

Tämä on hieno

asia sanon, laitan

nimen paperiin

Helmikuu 2012: Saamme kirjan kirjoittamista varten 11 000 euron rahoituksen Suomen kulttuurirahastolta. Myöhemmin rahaa kirjoittamiseen myöntävät myös Oskar Öflundin säätiö ja Agronomiliiton tiede- ja tutkimussäätiö.

Mitäs hittoa

yli kymppitonninen

kiitos säätiöllenne.

Huhtikuu-Joulukuu 2012: Puurtamista kirjan parissa.

On yksinäisyys

Ja Vallilan kirjasto

Ei ole rahaa

Kevät 2013: Puurtamista kirjan parissa. Parannuksia editointien pohjalta. Editointia helpottaa/motivoi se, että ateljeelukijat (kirjan käsikirjoituksen ennakkoon lukeneet, kirjoittajille nimettöminä pysyttelevät asiantuntijat) pitävät kirjaa tarpeellisena ja hyvänä, vaikka se vaatiikin vielä paljon korjauksia.

Arvioijamme

Tykkäsivät kirjasta

Toivo elääpi 

Syksy 2013: Kirjoittajatiimimme pitää yhteyttä sähköposteilla akselilla Helsinki-Rooma-Bahir Dar.  Teemme viime hetken editointeja. Mukana työssä on nyt myös osaava kustannustoimittaja, joka antaa arvokkaita vinkkejä.

Etiopia

Ja editointia

Maaliviivalla.

Kevättalvi 2014: Kirja saa nimen, graafisen ilmeen ja menee lopulta painoon! Maaliskuun lopussa se löytyy kirjakauppojen hyllyiltä.

Kirja ulkona

Olen kakskytkahdeksan

semmonen jytky

IMG_1787

Kirja kulkee siis nimellä Nälkä ja yltäkylläisyys. Se ei suinkaan ole ensimmäinen ruokaa käsittelevä kirja Suomen maassa. Monet lahjakkaat tyypit ovat jo kirjoittaneet ruuasta ja ruuantuotannosta. Tällaisia ansiokkaita teoksia ovat esimerkiksi  Hyvä ruoka paha ruoka ja Syötäväksi kasvatetut.

Mutta: Nälkä ja yltäkylläisyys on ensimmäinen suomenkielinen perusteos ruokaturvasta.

 Siinä käsitellään ruokaturvan sosiaalisia, taloudellisia ja ekologisia ulottuvuuksia. Sisällysluettelon löydätte täältä.

Olemme yrittäneet kirjoittaa kirjan niin, että se on ymmärrettävää selkokieltä myös sellaisille, jotka eivät ole aiheeseen aiemmin perehtyneet.

Kenelle voin suositella kirjaa?

 • kaikille luonnonvara- ja yhteiskuntatieteiden opiskelijoille. Myös taloustieteilijöille!
 • toimittajille
 • lukiolaisille, erityisesti mantsasta, biologiasta ja yhteiskuntaopista kiinnostuneille
 • kehitysyhteistyötehtävissä toimiville asiantuntijoille, konsulteille ja kansalaisjärjestötyypeille
 • ihan kaikille ruuasta ja kestävästä ruuantuotannosta kiinnostuneille suomalaisille

IMG_7223

Jos nyt jo päättynyttä kirjan kirjoitusprosessia pitäisi kuvailla muutamalla adjektiivilla kuuluisivat ne näin: tuskainen, pitkä, työllistävä.

Nyt, kun kirja on vihdoinkin valmis, tuskaiset tunteet ovat kauas kaikonneet. Aika on kullannut muistot. Tekisin koska vain saman uudestaan.

Nostan hattua kirjoittajakavereilleni Kaisalle ja Sanna-Liisalle. Kaisa on ruokaturvan ykkösosaaja Suomessa. Uskallan sanoa niin ilman pienintäkään epäilystä. Hän on kävelevä tietopankki ja osaa kertoa ruokaturvasta elävästi ja mukaansatempaavasti. Sanna-Liisa on kehitysyhteistyöalan konkari ja ruokaturvan rautainen asiantuntija. Hän pitää huolen siitä, että Suomen kehitysyhteistyössä huolehditaan tarpeeksi maataloudesta ja ruokaturvasta. Se ei ole mikään pikkujuttu, mutta Sanna-Liisa hoitaa homman mestarillisesti. Sekä Kaisalla että Sanna-Liisalla on mahtava huumorintaju ja he ovat olleet minulle tärkeitä mentoreita molemmat. Naisvoimaa!

Oletko kenties jo lukenut kirjan? Kommentoi ihmeessä ja kerro mitä pidit. Tai jos olet Facebookissa, voit tykätä kirjastamme siellä. Kirjan voit myös tilata itsellesi ilman toimituskuluja (kotimaassa – ulkomaille tilattuna tulee muutamien eurojen postikulut) tarjoushintaan 30 € lähettämällä viestin tilaukset@gaudeamus.fi -osoitteeseen ja mainitsemalla kampanjatunnuksen ‘NÄLKÄ’.

Kansikuva

4 thoughts on “Hei me kirjoitettiin kirja! Nälkä ja yltäkylläisyys nyt kaupoissa.

 1. Hei Laura!

  Löysin blogisi muutama viikko sitten ja oli pakkoa lukea kaikki postauksesi alusta asti, sen verran kiinnostavaa tekstiä. Ja lisäksi olet oivallinen kirjoittaja! Työskentelen itse kehitysyhteistyöprojektissa Norsunluurannikolla ja vaikkei projektiimme kuulu ruokaturva-asioita, on näkökulma tärkeä ja kaipaan tässä ehdottomasti lisäopiskelua. 🙂 Niinpä kirjanne lähti juuri tilaukseen! Blogisi on mainio sekoitus tiukkaa asiaa ja omia tunnelmia ja ajatuksia. Jatka samaan malliin, blogiasi on ilo lukea!

  1. Hei Kaisa,

   Onpas mahtava kuulla! MIllaisessa projektissa olit töissä? Ehdin vilkaisemaan blogiasi, mutta en vielä lukemaan vanhimpia postauksia. Tosi kiva huomata, että moni näitä blogeja pitää (pitäisi olla joku kehitysyhteistyö/expat-blogiportaali :D), niitä on kiva lukea ja edistää koko kehitysyhteistyön avoimuutta. Huippua, että tilasit kirjamme. Toivottavasti pidät. Palataan!

  2. Onpas aikamoinen urakka teillä takana! Onnea kirjan julkaisusta! Tuon sisällysluettelon perusteella lisäisin listaasi myös terveysalan ammattilaiset, etenkin globaaleista kysymyksistä kiinnostuneet. Innolla odotan että saan oman kappaleen hyppysiini!

   1. Erinomainen lisays listaan! Antoisia lukuhetkia. Anna ihmeessa palautetta, kun olet lukenut kirjan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s