Solanum tuberosum, I’m your biggest fan

Tämä kirjoitus on oodi perunalle.

Peruna on hieno kasvi. En ihmettele, että YK valitsi vuoden 2008 kansainväliseksi perunan vuodeksi. Peruna (Solanum tuberosum) soveltuu kasvatettavaksi vaikka minkälaisissa olosuhteissa, Andeilta Afrikan kuiville alangoille ja tuottaa lämpimissä maissa satoa noin 100 päivää kylvösta. Se on ravitseva viljelykasvi ja maissin, riisin ja vehnän jälkeen maailman neljänneksi tärkein ruokakasvi.

Peruna on myös tärkeä perheiden ruokaturvan ja toimeentulon kannalta, koska sen hintaan ei vaikuta dramaattisesti maailmanmarkkinoiden heilahtelut. Tämä johtuu siitä, että perunaa ei juurikaan kaupata maailmanmarkkinoille (alle 10 prosenttia maailmassa tuotetusta perunasta kaupataan maailmanmarkkinoille) ja sen hintaa ei spekuloida Chicagon pörsseissä.

Esimerkiksi vuoden 2007-2008 ruoan hintakriisin aikana perunan hinta ei noussut räjähdysmäisesti kuten tapahtui vaikkapa vehnälle ja maissille. Vehnän ja maissin hinnan nousulla oli tuhoisat seuraukset maaseudun perheille, jotka köyhemmissä maissa käyttävät valtaosan tuloistaan ruokaan. Niillä, joilla ruokavalio koostui monipuolisista aineksista, esimerkiksi myös perunasta, oli paremmat mahdollisuudet selviytyä ruoan hintojen äkillisestä noususta. Toistaiseksi afrikkalaiset keskimäärin kuluttavat kuitenkin maailman vähiten perunaa per asukas.

Peruna, Solanum tuberosum. Tama kuva on ihanasta kirjasta The New Oxford Book of Food Plants (J.G.Vaughan & C.A.Geissler). Mielettomat kuvat ja perustiedot kaikista maailman ruokakasveista.
Peruna, Solanum tuberosum. Tämä kuva on ihanasta kirjasta The New Oxford Book of Food Plants (J.G.Vaughan & C.A.Geissler). Mielettömät kuvat ja perustiedot kaikista maailman ruokakasveista.

Projektissamme keskitytään ensimmäisen kahden vuoden aikana perunan ja sipulin arvoketjujen kehittämiseen. Täällä Amharan alueella suurin osa perunan arvoketjun ongelmista johtuu tuotteen puutteellisesta markkinoinnista, viljelyn alhaisesta tuottavuudesta ja viljelijöiden huonoista neuvottelumahdollisuuksista tuottajahinnan suhteen. Suurin osa perunasta kaupataan heti sadonkorjuun jälkeen ja alimmillaan tuottaja voi saada yhdestä perunakilosta vain yhden Etiopian birrin (euroissa 1 Etiopian birr on noin neljä senttiä). Lisäksi sertifioitua siementä ei juurikaan käytetä viljelyssä.

Siemenperuna odottamassa kylvoja. Perunan tuotantokausi keskittyy Amharan alueelle
Siemenperunaa Mechassa. Mecha on toinen projektimme keskuksista.

Perunalle on kuitenkin hyvät paikalliset markkinat, ja sille olisi kysyntää Addis Abebasta asti. Ravintolat ja hotellit tilaavat yhä suurempia määriä ranskanperunoita.

(Ranskanperunat ovat toisaalta mielenkiintoinen suuntaus kansanterveyden kannalta. Viime viikolla uutisoitiin, että liikalihavuus on kehitysmaissa nelinkertaistunut viimeisen 20 vuoden aikana. Syynä tähän on prosessoitujen ja sokeroitujen tuotteiden kulutuksen lisääntyminen yhdistettynä liikunnan vähenemiseen. Meidänkin projektissa yritetään kertoa perunan monipuolisuudesta, ja se toivottavasti tehdään ravitsemuksen ja terveyden kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Perunaa kyllä löytää täältä terveellisessä muodossa keskiviikkoisin ja perjantaisin (paastopäivinä), kun tilaa ravintolassa injeran kasvistäytteillä.)

Oon hyvin fiiliksissä siitä, että pääsen tekemään töitä perunan parissa. Jos olette nähneet Forrest Gumpin, muistatte siitä kohtauksen, jossa Bubba selittää Forrestille, miten monella eri tapaa voi valmistaa katkarapuja. Voisin tehdä samanlaisen listauksen perunasta. Peruna toimii niin monessa ruuassa. Jopa pizzassa! Erinomaisen perunapizzan ohjeen löydätte by the way täältä.

Paastopaivan injera monipuolisilla kasvistaytteilla, sis. perunaa.
Paastopaivän injera monipuolisilla kasvistäytteillä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s