Projekti

Sitten on aika kertoa töistä.

Olen täällä töissä Agro-BIG-projektissa, jonka pitkän aikavälin tavoitteena on vähentää köyhyyttä Etiopiassa. Siinä pitäisi onnistua kehittämällä maataloutta Amharan alueella. Siihen pyritään maatalouden arvoketjuja (value chains) parantamalla.

Arvoketjulla tarkoitetaan esimerkiksi perunan matkaa pellolta sadonkorjuuseen, siitä eteenpäin välittäjille, prosessoijille, tukuille ja kaupoille sekä kuluttajalle asti. Ajatuksena on, että kun yhtä arvoketjun osaa parannetaan, siitä hyötyy kaikki arvoketjun toimijat.

Saattaa kuulostaa tosi yksinkertaiselta ja itsestäänselvältä mutta se ei välttämättä sitä ole. Esimerkiksi yhdessä täkäläisessä viljelijäkokouksessa selvisi, että suurin osa tuottajista tuottaa samaa sipulilajiketta aina samaan aikaan vuodesta. Siemen ei yleensä ole sertifioitua eli laatutarkastettua, jolloin taudit vaivaavat ja saatava satokin on yleensä alhainen. Lisäksi tuotteesta saatava hinta on sadonkorjuuhetkellä alhainen. Markkinoilla sipulit puolestaan mätänee, kun niistä on ylitarjontaa.

Viljelijakokous Fogerassa.
Viljelijakokous Fogerassa.

Eli yksinkertaisista syistä  johtuen a) viljelyn tuottavuus on hyvin alhaista b) viljelijä ei saa työstään säällistä palkkaa c) tuotteista on ylitarjontaa ja aiheutuu suuri määrä hävikkiä.

Näihin ‘yksinkertaisiin’ syihin meidän projekti paneutuu seuraavan seitsemän vuoden aikana (joista minä olen mukana näillä näkymin kaksi vuotta) ja sillä toivottavasti saadaan hyvää muutosta aikaiseksi Amharan alueella.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s