Joulu Afrikassa

Oh no! I’m so sorry! I didn’t realize this.

Nuo olivat työkavereiden reaktiot siihen, kun kerroin, mielestäni iloisesti, että tällä viikolla on Suomessa joulu.

Valtaosa ihmisistä on täällä ortodokseja, ja siispä etiopialaiset viettävät jouluaan juliaanisen kalenterin mukaan tammikuun seitsemäs päivä. Silloin perheet ja naapurit kokoontuvat yhteen ja juhlan kunniaksi teurastetaan yleensä lehmä tai lammas.

(Kalenterista vielä: Täällä on meneillään vuosi 2006. Myös kellonaikojen ilmoittaminen on erilaista. Ajanlasku alkaa aamukuudesta, ja aika ilmoitetaan sen mukaan, kuinka monta tuntia on kulunut aamukuudesta. Kello yksitoista on siis kello viisi. Eli jos pidät juhlat, muista täsmentää tarkoitetaanko Etiopian vai Suomen aikaan kolmelta.)

Työkaverit olivat pahoillaan joulu-uutisestani sen takia, että tietävät joulun suomalaisille tärkeäksi juhlaksi, ja silloin pitäisi olla perheen luona.

Ja olihan täällä vähän erilainen joulu! Mutta yllättävän perinteinen, koska tsiigatkaa:

Ja samalla hyvää joulua kaikille!

Joulupöydän herkut - ihan ite tehtiin laatikot! Kalat kalatorilta ja herneet purkista.
Joulupöydän herkut – ihan ite tehtiin laatikot! Kalat kalatorilta ja herneet purkista.

Ja tällaisetkin väsättiin! Mutta totuuden nimissä. Nää oli tosi pahoja. Itsetehty voitaikina, epic fail. Edes Addis Abebasta saakka tuotu luumuhillo ei pelastanut näitä. Arvostan isoäitejä, joilla on ollut voitaikinan tekemisen taito hyppysissä. Piparit sen sijaan onnistui loistavasti.
Tuolla oli hyvä olla ja juoda jouluglögit, mangopuun alla. Penkki hankittiin, kun aiemmat oli termiittien tuhoomia. Tossa paikassa on se huono puoli, että yläpuolella hengaa kaikki pikkulinnut syömässä mangoja ja guavoja ja ne kakkii päälle. Eli tohon penkille on parempi istahtaa illalla, kynttilänvalossa, linnut on silloin muilla mailla.
Tuolla oli hyvä olla ja juoda jouluglögit, mangopuun alla. Penkki hankittiin, kun aiemmat oli termiittien tuhoomia. Tossa paikassa on se huono puoli, että yläpuolella hengaa kaikki pikkulinnut syömässä mangoja ja guavoja ja ne kakkii päälle. Eli tohon penkille on parempi istahtaa illalla, kynttilänvalossa, linnut on silloin muilla mailla.
Ja sit joulusaunan laitto! Tässä lämpeää saunakivet...
Ja sit joulusaunan laitto! Tässä lämpeää saunakivet…
...ja sitten ne kivet kannetaan kuumina metallilaatikkoon tuohon hökötykseen. Ja tuo hökötys on siis, okei ehkä ruma, mutta MAAILMAN PARAS TELTTASAUNA! Puuseppä just teki siihen uuden penkinkin, nyt kelpaa, pitääpi laittaa tänne päivitetty kuva myöhemmin. Kaksi mahtuu tuonne löylyihin.
…ja sitten ne kivet kannetaan kuumina metallilaatikkoon tuohon hökötykseen. Ja tuo hökötys on siis, okei ehkä ruma, mutta MAAILMAN PARAS TELTTASAUNA! Puuseppä just teki siihen uuden penkinkin, nyt kelpaa, pitääpi laittaa tänne päivitetty kuva myöhemmin. Kaksi mahtuu tuonne löylyihin.