Torilla tavataan

Lauantai, markkinapäivä. Bahir Darista ei löydä Prismaa mutta kaiken, mitä ihminen saattaa tarvita, löytää kaupungin keskustan markkina-alueelta. Alue on valtava peltikattoisten hökkeleiden ja kapeiden käytävien keskittymä, ja lauantaisin paikalla näyttää olevan koko kaupunki: miehiä ostamassa kanoja ja viskaamassa niitä kaupanteon jälkeen olkapäillensä, naisia myymässä mausteita ja pähkinöitä, hedelmämyyjiä myymässä appelsiinia, guavaa tai mitä nyt sattuukaan olemaan kaudessa sekä mammat valitsemassa uusia verhoja tai kattiloita koteihinsa.

DSCF5335

 Markkina-alueen laitamilta löytää lihakauppoja, taimitarhoja ja erilaisia käsityökojuja. Supermarkettien sijaan kaupungissa on siis eri alueille levittäytyneitä ammattikuntia: yhdeltä saa hedelmät, toiselta lihan, kolmannelta polttopuut, neljänneltä voi aina kysyä mistä saa jotakin. Jokainen täällä tuntuu tuntevan jonkun joka tietää jonkun joka osaa korjata pyörän tai asentaa uuden pihalampun.

Kaikenlaisia mausteita tarjolla.
Kaikenlaisia mausteita tarjolla.

 Tänään tarttui mukaan kilo maapähkinöitä (18 birraa, vajaa euro) sekä kaksi kiloa appelsiineja (36 birraa). Myyntitilanteista selviää jo joten kuten amharan kielellä. Ei ruvettu tällä kertaa tinkaamaan. Marketilla kuulee aina myös legendaarisia heittoja, tietenkin ‘Faranji! You!’ (Hei ulkomaalainen!), mutta aina toimivia ovat myös ‘Hey! Where are you go?’ sekä ‘Hey! Do you have five unwanted dollars?’.

Kauden hedelmät.
Kauden hedelmät.

 Muutama juttu pistää silmään katukuvassa. Ehkä suurimpana yksittäisenä juttuna se, että ihmisiä vain yksinkertaisesti on enemmän liikkeellä. Oon Suomessa nähnyt saman verran ihmisiä kadulla viimeksi, kun Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden 2011 (1995 never forget!).

Etiopia on Afrikan mantereen toiseksi väkirikkain maa. Täällä asuu noin 80 miljoonaa ihmistä, enemmän ihmisiä on ainoastaan Nigeriassa.

 Ja sitten täältä puuttuu katukuvasta kokonaan lastenvaunut ja koiranulkoiluttajat. Pienet vauvat ovat huivin alla äitiensä selissä, päivän tohinoissa mukana. Koirat hengaavat kulkukoirina, eivät ole kovin suosittuja ja yöllä alkaa kova ulvominen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s